Dit is waarom slaap zo belangrijk is voor je hond: deel 2
Fancy & Furry heeft het voorrecht om samen te werken met Lisse van der Groep, een bekwame hondengedragscoach en verlatingsangstexpert. Ontdek hoe Lisse's expertise de slaapervaring van jouw hond kan verbeteren.
Lisse van de Groep
Lisse is een toegewijde hondengedragscoach en verlatingsangstexpert met jarenlange ervaring in het begrijpen van hondengedrag en -problemen.
Dit is waarom slaap zo belangrijk is voor je hond: deel 2
Slaap. Er is weinig zó belangrijk voor een levend wezen als dat. Slaap is ook ongelooflijk belangrijk voor je hond. Het vergroot het welzijn van je hond enorm. Andersom kan een slaaptekort zeer grote negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. Het is daarom goed om dit onderbelichte onderwerp eens onder de loep te nemen. Wat gebeurt er eigenlijk als jouw hond lekker ligt te slapen? Ik vertel het je in dit artikel!
Wat gebeurt er als je hond slaapt?
Slaap is heel belangrijk, want als je hond slaapt, worden er een heleboel processen in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan:
- Herstel. Wanneer je hond slaapt, kan het lichaam herstellen. De lichaamscellen worden vernieuwd.
- Groei. In het geval van jonge honden heeft het lichaam rust nodig om goed te kunnen groeien.
- Prikkelverwerking. De hersenen verwerken de prikkels die zijn opgedaan in de wakkere uurtjes wanneer de hond slaapt. Als je hond voldoende slaapt, heeft dit bovendien een positieve invloed op het geheugen, omdat de hersenen de informatie dus goed kunnen verwerken en ordenen.
- Afbraak van stresshormonen (daarover zo meer).
Hoe weet je of je hond te weinig slaapt?
Het is slim om een dagboekje bij te houden van het slaapgedrag van jouw hond. Schrijf eens op wanneer hij slaapt en hoe lang die slaap duurt. Zo krijg je inzicht in de uren die jouw hond op een dag slapend doorbrengt. Daarnaast zijn er ook andere tekenen waar je op kunt letten om na te gaan of jouw hond te weinig slaapt. Herken je de onderstaande punten? Misschien slaapt jouw hond dan ook wel te weinig:
- Altijd alert zijn
- Snel reageren op prikkels
- Altijd op zoek zijn naar iets om te doen/iets om in de gaten te houden
- Rusteloosheid
- Je doet alles (voldoende wandelen, uitdaging bieden, etc.) en tóch lijkt je hond niet uitgerust
- Toename van gedragsproblemen
De link tussen stress en een slaaptekort
Maar als er te weinig geslapen wordt, worden er andere processen in gang gezet. Eén van de belangrijkste redenen dat honden voldoende moeten slapen, is de afbraak van stresshormonen. Het stresshormoon adrenaline is veel aanwezig in het hondenlijf wanneer je hond wakker is. Dit is ook logisch, want adrenaline zorgt ervoor dat je gebeurtenissen actief meemaakt en dat je alert reageert op de situaties die zich voordoen in het leven van je hond. Een ander stresshormoon dat wordt aangemaakt in stressvolle situaties is cortisol. Als je te weinig slaapt, worden stresshormonen niet voldoende afgebroken en ontstaat er dus een situatie van chronische stress. De gevolgen van chronische stress (en dus eigenlijk ook van een slaapgebrek!) zijn behoorlijk serieus:
- Meer stress ervaren
- Slechter afweersysteem
- Lager prestatievermogen
- Lager leervermogen
- Slechtere concentratie
- Verminderd geheugen
- Prikkelbaarder zijn
- Oververmoeid zijn
- Lusteloos zijn
- Chronisch gevoel van stress
- Gevoeliger zijn voor angstklachten
Zo kom je snel in een vicieuze cirkel terecht. Te weinig slaap zorgt voor stress, chronisch gestrest zijn kan angstklachten bij je hond ontwikkelen, angst kan zorgen voor gedragsproblemen en gedragsproblemen zorgen op hun beurt weer voor stress. Een slaaptekort wil je dus écht voorkomen!
Overprikkeling en onderprikkeling en de link met slaap
Iets waar ook absoluut naar gekeken moet worden als het gaat om slaap en honden, is overprikkeling versus onderprikkeling. Zowel overprikkeling als onderprikkeling kan namelijk een negatieve invloed hebben op de slaapkwaliteit van je hond.
Een overprikkelde hond, dus een hond die eigenlijk té veel prikkels heeft binnengekregen, kan juist heel druk worden van al die prikkels. Eigenlijk is zijn hoofd uitgeput en zit het koppie vol, maar doordat het brein is overvraagd, reageert de hond met hyperactiviteit. Er wordt dan enorm veel adrenaline aangemaakt. Adrenaline zet jouw hond enorm in de actieve modus en dat is geen lekker startpunt voor een dutje. Kortom: overprikkeling maakt je hond juist alert en maakt het extra lastig voor hem om zich over te geven aan de broodnodige rust.
Aan de andere kant werkt onderprikkeling ook niet mee. Als je hond zich eigenlijk verveelt omdat hij bijvoorbeeld te weinig mee naar buiten wordt genomen of niet voldoende mentaal wordt uitgedaagd, is het lastig om “lekker te gaan slapen”. De hond wil juist actief zijn! Hij wil helemaal niet rusten.
Het is daarom essentieel om een goede balans te vinden wat betreft de energiebehoefte van je hond. Kijk naar je hond en wees eerlijk: wat heeft hij nodig? Wandel je genoeg? Wordt hij mentaal uitgedaagd? Is hij écht voldaan aan het einde van de dag? Of heeft hij eigenlijk nog energie over? Of is het juist zo dat je té veel van hem vraagt? Dat hij de hele dag mee op sleeptouw wordt genomen en daarom juist veel te weinig de kans krijgt om te rusten? Zoek de balans, want die is belangrijk voor de slaap van jouw hond.
Ontdek de luxe matrassen van Fancy & Furry
Een andere factor die een grote rol kan spelen in een goed hondenbed, is ondersteuning in de vorm van een orthopedisch kussen. Een orthopedisch hondenkussen is niet alleen comfortabel, maar ondersteunt de gewrichten tijdens het slapen en optimaliseert daarmee de kwaliteit van de slaap. En daarom ben ik fan van Fancy & Furry! Dit merk maakt luxe hondenkussens en hondenmanden die ontworpen zijn voor optimale slaap en ondersteuning. The Dog Mattress van Fancy & Furry is gemaakt van hoogwaardig orthopedisch traagschuim en biedt ultiem comfort. En het staat ook nog eens mooi in je interieur! Wat mij betreft een absolute tip.