Dit is waarom slaap zo belangrijk is voor je hond

Fancy & Furry heeft het voorrecht om samen te werken met Lisse van der Groep, een bekwame hondengedragscoach en verlatingsangstexpert. Ontdek hoe Lisse's expertise de slaapervaring van jouw hond kan verbeteren.
Hondengedragscoach

Lisse van de Groep

Lisse is een toegewijde hondengedragscoach en verlatingsangstexpert met jarenlange ervaring in het begrijpen van hondengedrag en -problemen.

Dit is waarom slaap zo belangrijk is voor je hond: deel 1

Slaap. Er is weinig zó belangrijk voor een levend wezen als dat. Slaap is ook ongelooflijk belangrijk voor je hond. Het vergroot het welzijn van je hond enorm. Andersom kan een slaaptekort zeer grote negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. Het is daarom goed om dit onderbelichte onderwerp eens onder de loep te nemen. Wat gebeurt er eigenlijk als jouw hond lekker ligt te slapen? Ik vertel het je in dit artikel! 

Wat gebeurt er als een hond slaapt? 

Als je hond slaapt, is het lichaam in complete rust. Deze rust is nodig om het lichaam te laten herstellen van wat het allemaal doet als je hond niet slaapt. Zo zijn de spieren ontspannen, nemen de hersenen geen prikkels waar en daalt je bloeddruk. Honden hebben net als mensen een slaapcyclus die bestaat uit een lichte en een diepe slaap, maar de slaapcyclus van een hond is een stuk korter dan die van de mens. Tijdens een nachtje lekker slapen doorlopen wij als mensen zo’n 5 slaapcycli, maar doorloopt je hond er wel 20! 

Hoeveel moet een hond slapen? 

Hoeveel een hond moet slapen, hangt af van een aantal factoren, zoals leeftijd, het ras en de bijbehorende energiebehoefte van de hond en de grootte van het hondenlijf. Gemiddeld gezien slapen oudere honden meer dan jongere honden, slapen grotere honden meer dan kleinere honden en zijn er rassen die zich minder snel overgeven aan slaap dan andere rassen. 

Wel zijn er gemiddeldes te noemen. Zo mag een puppy wel 18 – 20 uur per 24 uur slapen. Dat is héél veel, maar dat is ook nodig! Een puppy moet hard groeien en veel prikkels verwerken en dit gebeurt wanneer je puppy slaapt. Een volwassen hond slaapt gemiddeld zo’n 12 – 14 uur per 24 uur. Wanneer je hond ouder wordt, neemt dit weer wat toe. Senior honden slapen zo’n 16 – 18 uur per 24 uur.

Wat gebeurt er als je hond slaapt?

Slaap is heel belangrijk, want als je hond slaapt, worden er een heleboel processen in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Herstel. Wanneer je hond slaapt, kan het lichaam herstellen. De lichaamscellen worden vernieuwd. 
 • Groei. In het geval van jonge honden heeft het lichaam rust nodig om goed te kunnen groeien. 
 • Prikkelverwerking. De hersenen verwerken de prikkels die zijn opgedaan in de wakkere uurtjes wanneer de hond slaapt. Als je hond voldoende slaapt, heeft dit bovendien een positieve invloed op het geheugen, omdat de hersenen de informatie dus goed kunnen verwerken en ordenen. 
 • Afbraak van stresshormonen (daarover zo meer).

Hoe weet je of je hond te weinig slaapt? 

Het is slim om een dagboekje bij te houden van het slaapgedrag van jouw hond. Schrijf eens op wanneer hij slaapt en hoe lang die slaap duurt. Zo krijg je inzicht in de uren die jouw hond op een dag slapend doorbrengt. Daarnaast zijn er ook andere tekenen waar je op kunt letten om na te gaan of jouw hond te weinig slaapt. Herken je de onderstaande punten? Misschien slaapt jouw hond dan ook wel te weinig: 

 • Altijd alert zijn 
 • Snel reageren op prikkels
 • Altijd op zoek zijn naar iets om te doen/iets om in de gaten te houden 
 • Rusteloosheid 
 • Je doet alles (voldoende wandelen, uitdaging bieden, etc.) en tóch lijkt je hond niet uitgerust 
 • Toename van gedragsproblemen

Zorg voor een fijne slaapplek

Hoe kan je je hond nu helpen om lekkerder te slapen? Stap 1 is het zorgen voor een fijne en veilige slaapplek. Zoek naar de optimale omstandigheden waarin je hond lekker kan slapen. Dingen waar je op kunt letten zijn: 

 • Een goed hondenbed (comfortabel, niet te warm/koud, groot genoeg)
 • Een ruimte die niet té licht is 
 • Een rustige, aparte plek, zeker wanneer je een druk huishouden hebt. Zet de mand dus niet tussen de spelende kinderen, maar geef je hond zijn eigen hoekje waar hij zich wat meer kan afzonderen om te slapen. 

Zorg voor veiligheid. Een slapende hond wil je niet storen, want als een hond weet dat hij gestoord kan worden in zijn slaap, kan hij “met één oog open” gaan slapen, omdat hij het gevoel heeft dat hij alert moet blijven. Dit is niet bevorderlijk voor de slaapkwaliteit.

Ontdek de luxe matrassen van Fancy & Furry

Een andere factor die een grote rol kan spelen in een goed hondenbed, is ondersteuning in de vorm van een orthopedisch kussen. Een orthopedisch hondenkussen is niet alleen comfortabel, maar ondersteunt de gewrichten tijdens het slapen en optimaliseert daarmee de kwaliteit van de slaap. En daarom ben ik fan van Fancy & Furry! Dit merk maakt luxe hondenkussens en hondenmanden die ontworpen zijn voor optimale slaap en ondersteuning. The Dog Mattress van Fancy & Furry is gemaakt van hoogwaardig orthopedisch traagschuim en biedt ultiem comfort. En het staat ook nog eens mooi in je interieur! Wat mij betreft een absolute tip.

Andere factoren die helpen bij meer slaap voor je hond

Naast het feit dat je hond een fijne slaapplek moet hebben, zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de vraag óf je hond genoeg slaapt en of de kwaliteit van die slaap voldoende is. Zo is een dagritme enorm helpend voor je hond om voldoende te slapen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat grote veranderingen, zoals een verhuizing of de komst van een baby, invloed hebben op de mate waarin je hond kan ontspannen. Hij zal moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat kan invloed hebben op zijn slaap en de kwaliteit van die slaap. 

×